Vachtverzorging 

 

     Een Labradoodle heeft een prachtige vacht, maar om deze mooi te houden moet je hem wel goed onderhouden. Wekelijks borstelen is een must. De eerste maanden gaat dit nog heel makkelijk omdat de puppievacht nog dun en heel zacht is, maar juist deze periode moet je gebruiken om je pup te laten wennen aan het borstelen. Kies een borstel met een zachte en een hardere kant en borstel elke week om te wennen. Ook op de moeilijk bereikbare en gevoelige plekjes, zoals oksels en buik. Vergeet de oren, voetzooltjes en het gezichtje niet aan te raken. Open ook af en toe zijn bekje, zodat hij hieraan went. Ondersteun altijd de staart als je deze borstelt. Vind je hond het borstelen nog helemaal niets, kies dan voor een plezierigere plek, zoals de rug. Hapt de hond naar de borstel of gromt hij naar je, dan moet je het wennen aan het borstelen rustiger opbouwen. Het kan ook zijn dat jij de borsteltechniek nog niet zo goed beheerst en doe je hem pijn.

     Het is aan te raden om rond de leeftijd van vier maanden met je hondje naar een trimster te gaan. Zij kan je alles goed voordoen en de hond kan alvast wat wennen. Daarnaast moeten rond deze leeftijd echt de oogjes en voetzooltjes al geknipt worden.

 

     Rond een maand of tien wisselt de hond van vacht, langzaam maar zeker wordt de vacht voller. Juist in deze periode is de vacht zeer gevoelig voor klitten. Borstel dan zeker twee keer per week en zorg ervoor dat je niet alleen de bovenste laag kamt, maar goed tot op de huid laagje voor laagje álle haren mee neemt. Wen je hond ook al vanaf het begin aan de waterblazer. Deze is echt onmisbaar. Als de vacht nat is, na een bad of na een wandeling in de regen, kun je deze met de waterblazer droog blazen. Als je de vacht zo laat opdrogen dan vergroot je de kans op enorme klitten. Door de waterblazer te gebruiken blaas je ook al het stof uit de vacht. Wij adviseren om het hele jaar door minimaal één keer per week je Doodle helemaal te blazen, dus ook als de vacht droog is.

     Met de waterblazer blaas je ook de klitten er gedeeltelijk uit, hoe vaker je blaast, hoe minder je hoeft te borstelen.

 

De haren van de Labradoodle groeien, waardoor je regelmatig de vacht moet (laten) knippen. Hiervoor kun je terecht bij een Doodle trimsalon. Schaf daarnaast zelf ook een goede schaar aan zodat je makkelijk tussendoor de haren bij de voetzooltjes en de haren rondom de ogen kunt bijknippen. Knip ook gerust een klit weg, als je die tegenkomt tijdens het borstelen. Meestal zie je daar niets van. Labradoodles hebben een prachtige volle vacht, maar om deze mooi te houden ben je er zeker wel een uur per week mee bezig. Doe je Doodle ook ongeveer vier keer per jaar in bad. Leg een anti slip matje neer zodat hij niet uit glijdt. Maak z'n vacht goed nat (de eerste paar badbeurtjes was je het kopje nog niet mee, dat is te spannend voor je hond) en gebruik een goede hondenshampoo en het liefst daarna ook een crèmespoeling. Hoe zachter en schoner de vacht, en hoe vaker je de vacht blaast met de waterblazer, hoe minder werk je hebt met borstelen. 

 

 Vind je de vachtverzorging een flinke klus of heb je tijdelijk wat minder tijd om goed te borstelen, laat dan de vacht wat korter knippen, dat is makkelijker in onderhoud. Voorkom dat je hond teveel klitten heeft, dat voelt onprettig voor de hond en de frisse lucht kan meer goed bij de huid komen waardoor het kan gaan broeien. Er zijn veel trimsalons die workshops aanbieden om te leren je Doodle zelf helemaal knippen, leuk om te doen en voor je hond ook veel fijner.