De eerste maanden

 

Houd er rekening mee dat het opvoeden van een pup veel tijd kost. Je pup moet nog veel leren, alles is nieuw en spannend. Het is voor je pup een grote stap om zonder z’n moeder en z’n broertjes en zusjes in een nieuwe omgeving zijn weg te vinden. Jij speelt hierin een hele belangrijke rol en zult hem wegwijs moeten maken. De eerste maanden van de hond zijn heel bepalend voor de rest van z’n leven.

 

Als je net een pup in huis hebt is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een band met je pup op bouwt en dat hij zich veilig bij je voelt. De eerste dagen is veel samen knuffelen en spelen dus erg belangrijk. De bench zal je pup echt niet leuk vinden, hij wil het liefst bij je zijn. Zorg dus dat je je pup de eerste dagen lekker moe maakt alvorens in de bench te zetten. Blijf naast de bench zitten en aai je hond, stel hem gerust. Zodra je het deurtje dicht doet van de bench zal je pup protesteren door te gaan piepen of blaffen. Negeer dit gedrag en haal je pup pas weer uit de bench als hij rustig is. Dus een piepende hond negeren, anders zal hij elke keer gaan piepen in de bench. Sommige mensen kiezen ervoor om de eerste paar nachten naast de bench te slapen om zo de overgang voor de pup makkelijker te maken. 

 

Het is belangrijk dat je vanaf het begin goed de regels bepaalt. Een pup die opspringt vindt men meestal schattig en als een pup in je broekspijp hapt vind je dat misschien grappig, maar waarschijnlijk ben je niet meer zo blij als je volwassen hond tegen je aan springt. Maak hem vanaf het begin duidelijk dat je dit gedrag niet accepteert. Niet door te straffen, dan krijg je alleen maar een angstige hond, maar negeer je hond als hij op springt en beloon hem met een knuffel zodra hij rustig is. In plaats van negeren kun je hem ook op strenge toon toespreken, "nee" of "uhuh" werken heel snel. Denk van tevoren na over de regels, bijvoorbeeld of je hond wel of niet op de bank mag en pas met alle huisgenoten dezelfde regels toe.

 

Bied je hond een veilige, gestructureerde leefomgeving. Geef hem een vaste plek in huis waar hij rustig kan liggen en toch goed om zich heen kan kijken. Stuur hem regelmatig naar z’n plek en beloon hem met een lekker hondensnoepje. Ook rust is belangrijk voor honden. Zeker pups hebben de neiging om te blijven spelen en rondrennen, hoewel ze ongeveer 15 uur slaap per dag nodig hebben. Zorg ervoor dat je hond voldoende rust krijgt om alle indrukken te verwerken. Bij pups tot een maand of 6 is het ideaal om met een bench te werken. Ga ’s morgens een stukje met je hondje lopen, daarna is het tijd om even te spelen, dan eten en uitrusten in de bench. Blijf in het begin zoveel mogelijk naast de bench zitten zodat je pup zich niet alleen voelt. Langzaam bouw je de afstand op, ben je wel nog in het zicht. Als je pup ontspannen is kun je ook iets verder weg gaan, maar kom regelmatig je gezicht weer even laten zien. De duur van wandelen, spelen en in de bench bouw je langzaam op.

 

Laat speelgoed niet de hele dag liggen, dan blijft het niet interessant, maar wissel het regelmatig om voor iets anders. Wees duidelijk naar je hond wat het verschil is tussen speelgoed en bijvoorbeeld jullie schoenen. Maak speelgoed interessant door er eerst even zelf mee te spelen, vervolgens laat je je hond braaf zitten, vraag je een poot en geef je hem het speeltje. Samen spelen is natuurlijk het leukst, maar het belangrijkste is dat je hond weet waar hij mee mag spelen. Mocht je hond toch een schoen of iets wat niet mag hebben ontdekt, laat je hond zitten, commando los en pak de schoen af en geef hem er iets voor terug waar hij wel mee mag spelen.

 

Honden leven in het wild in roedels en volgen de leider. Zorg dat jij de leider wordt van je hond. Als je nu veel tijd investeert in z’n opvoeding zul je hier de rest van z’n leven plezier van hebben. Probleemgedrag bij honden wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door te weinig uitdaging. Zorg dat je hond elke dag genoeg indrukken op doet en dat hij zijn energie kwijt kan, dan krijg je een brave en tevreden hond.